Kevät keikkuen tulevi, ja nyt pääsiäisenä keikahti taas taaksepäin, täällä Lounais-Suomessa oli lähes koko talven kovimmat yöpakkaset viime viikonloppuna. Niinpä sitten pääsiäisnarsissejakin  masentaa  ;)
                      1408123.jpg

Risuhommiakin tuli kuitenkin tehtyä pääsiäisen aikana, lintulauma kasvoi monella yksilöllä :)
Tarvitaan vain kasa koivunoksia, puolalankaa ja oksasakset, ja sitten hommiin !
                     1406604.jpg

Aluksi tehdään risuista kaksi palloa, jotka tulevat linnun vartalon ja pään täytteiksi. Tähän kelpaavat kaikki jäteoksatkin, sillä ne sidotaan tiukaksi palloksi rautalangalla. Pallon koko määräytyy sen mukaan, aiotko tehdä talitintin vai kenties kurjen.Vartalon sisään tulevasta pallosta kannattaa tehdä pyöreähkö, ettei linnusta tule kovin laihaa.
Linnun vartalo tehdään taipuisista, pitkistä oksista sitomalla nippu oksia rautalangalla "luudaksi".

       1408128.jpg   1408132.jpg

"Luuta " levitetään auki ja keskelle laitetaan isompi vartalopallo ja taivutetaan oksat pallon ympäri tasaisesti ja sidotaan rautalangalla linnun kaulan kohdalta tiukasti kiinni.Tässä vaiheessa kannattaa taivuttaa kaulaa ylöspäin, että lintu olisi pää pystyssä, eikä kurkottelisi suoraan eteenpäin.  Rautalankaa kieputetaan oksien ympäri sen mukaan kuinka pitkä kaula linnulle halutaan. Seuraavaksi laitetaan pään sisään tuleva pallo paikoilleen oksien keskelle ja sidotaan taas oksat tiukasti rautalangalla, viimeksi tehdään vielä linnun nokka halutun pituiseksi, rautalankaa kierretään vielä takaisin päin koko linnun ympäri  ja katkaistaan lanka kun on päästy pyrstön tyveen asti, langan voi päätetellä oksan tyvipäiden väliin.Linnun nokka katkaistaan sopivaksi.
   
      1408139.jpg   1408145.jpg

    1408149.jpg   1408154.jpg

Nyt on linnun vartalo valmis, seuraavaksi tehdään pyrstö ja päällystetään lintu kokonaan oksilla.
Pyrstöön kannattaa valita taipuisia ja mielellään urpuoksia, niin saa tuuhean pyrstön.
Pyrstö tehdään työntämälla oksat tynkäpyrstön oksien väleihin ja sen jälkeen päällystetään linnun vartalo.
Oksia työnnetään vartalon oksien ja rautalankojen väleihin kierros kierrokselta linnun ympäri, kunnes ollaan linnun päässä. Oksat tulevat siis latvapuoli pyrstön suuntaan ja edetään pyrstöstä nokkaa kohti.

   1408157.jpg    1408161.jpg

Kun oksia on riittävästi ja lintu vaikuttaa tuuhealta ja tasaiselta, otetaan taas rautalanka ja aloitetaan sitominen nokan tyvestä pyrstöä kohti mahdollisimman tiukasti.

                1408167.jpg


                 1408210.jpg

   

                 1406922.jpg

               
                 1465199.jpg

Osa lintulaumasta keväisestä ilta-auringosta nauttimassa.